lauantai 5. heinäkuuta 2014

Halva-mansikkatorttu

Ribseihin käyttämäni tahini muistutti mieleeni vuoksiksi unohtamani halvan. Ensimmäiset muistoni matkailusta Helsingistä liittyvät tähän itämaiden herkkuun, sillä kävimme tätini kanssa ostamassa kauppahallista ihanaa irtohalvaa. Taidan pakata ipanat joku päivä julkisiin ja matkata kauppahalliin. Aikaa näiden reissujen välissä olisikin parikymmentä vuotta.

Halvan syömisen lisäksi kokeilin kesäistä halva-mansikkatorttua, joka oli kyllä melkoisen hyvää. Niin ja päälle tuli myös vadelmia. Ehkä vähän kaurahiutaleita vielä pohjaan... Resepti on Maku-lehdestä.





Pohja

125 g margariinia/voita
3/4 dl sokeria
1 kpl munaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria

Täyte

250 g maitorahkaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g halvaa
2 dl kuohukermaa
mansikoita

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten ja kääntele joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Tee foliosta liuskat, joilla painelet taikinan vuoan reunoille.

Pane piiraspohja jääkaappiin puoleksi tunniksi ja paista sitä sitten 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 15–18 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota piiraskuori vuoasta.

Sekoita rahkan joukkoon sokerit ja murusteltu halva. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se täytteen joukkoon. Perkaa ja paloittele puolet mansikoista ja kääntele ne täytteen joukkoon.

Täytä jäähtynyt piiraskuori ja koristele mansikoilla.

•Etukäteen kypsennetty piiraskuori pääsee ehjänä perille, kun se saa matkata vuoassaan.

•Piiraspohja pysyy rapeana, kun täytät sen juuri ennen tarjoilua. Täytteenkin voit tehdä valmiiksi, jos sille löytyy tilaa jääkaapista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti