torstai 5. kesäkuuta 2014

Paahtopaisti, aioli ja vihreä salsa verde perunasalaatti

Lakkiaisjuhlissa tarjosimme paahtopaistia, aiolia ja vihreä perunasalaattia. Tässä ohjeet, paahtopaistin ohje on Maijalta ja muut ohjeet Pirkan. Paahtopaistin sisälämpö nousee vielä uunista ottamisen jälkeen. Kuvan paisti on otettu uunista 53 asteessa ja lämpö nousi vielä pöydällä 57 asteeseen. Aiolin eli valkosipulimajoneesin valmistaminen on muuten tällä ohjeella ihan superhelppoa. Perunasalaatti tekeytyi meillä yön yli, mikä oli turhan kauan, muutama tunti riittää.





Paahtopaisti

paahto- tai sisäpaisti (nautaa tai vaikka hirveä)
suolaa ja mustapippuria



Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Puoli tuntia ei minusta riitä mihinkään, tunti tai pari alkaa kuulostaa järkevältä. Paistin voi halutessaan ruskistaa kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria. Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä siihen lihalämpömittari. Kypsennä paistia 125 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta (tuommoinen tasaisen vaaleanpunainen) tai 60 astetta, jos haluat kypsemmän lopputuloksen. Voit myös tässä vaiheessa hieroa paistin pintaan lisää mausteita, vaikka timjamia ja valkosipulia. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Tai vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa esim. aiolin kanssa.
Aioli
eli valkosipulimajoneesi

1 kananmuna
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl dijoninsinappia
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä

Riko huoneenlämpöinen kananmuna kapean ja korkean kulhon pohjalle. Lisää etikka, sinappi ja suola sekä viimeiseksi huoneenlämpöinen öljy. Paina sauvasekoittimen terä kulhon pohjaan ja käynnistä laite. Kun majoneesi alkaa muodostua, nosta terää hiljalleen kohti pintaa, kunnes öljy on sekoittunut tasaisesti.  Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja sekoita lusikalla majoneesin joukkoon. (Minä olen laittanut valkosipulit jo mausteiden mukana kokonaisena) Anna majoneesin tekeytyä hetki jääkaapissa. 


 

Salsa verde perusalaatti

1 1/2 kg perunoita (vihreä pussi)
2 ruukkua persiljaa 
2 ruukkua basilikaa 
2 valkosipulinkynttä 
1 dl ekstra neitsytoliiviöljyä 
4 rkl kapriksia 
4 rkl sitruunanmehua 
mustapippuria 
2 rkl vettä 
12 (n. 50 g) anjovisfilettä

Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä, kuori ja paloittele ne. Soseuta salsa verden ainekset tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Voit käyttää yrtit varsineen. Jos kastike vaikuttaa liian paksulta, lisää hieman vettä. Perunasalaattia varten sekoita puolet salsa verdestä (noin 1 1/2 dl) paloiteltujen perunoiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista. Laita halutessasi loppu kastike tarjolle erikseen paahtopaistin kanssa.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti