Paahtopaisti
paahto- tai sisäpaisti (nautaa tai vaikka hirveä)
suolaa ja mustapippuria
Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Puoli tuntia ei minusta riitä
mihinkään, tunti tai pari alkaa kuulostaa järkevältä. Paistin voi
halutessaan ruskistaa kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa, mutta
se ei ole välttämätöntä. Hiero paistin pintaan suolaa ja pippuria. Nosta
paisti uunivuokaan ja työnnä siihen lihalämpömittari. Kypsennä paistia
125 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta (tuommoinen
tasaisen vaaleanpunainen) tai 60 astetta, jos haluat kypsemmän
lopputuloksen. Voit myös tässä vaiheessa hieroa paistin pintaan lisää
mausteita, vaikka timjamia ja valkosipulia. Kääri paisti folioon ja anna
vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Tai vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa
ohuiksi viipaleiksi. Tarjoa esim. aiolin kanssa.
Aioli
eli valkosipulimajoneesi
1 kananmuna
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl dijoninsinappia
1/4 tl suolaa
2 1/2 dl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä
Riko huoneenlämpöinen
kananmuna kapean ja korkean kulhon pohjalle. Lisää etikka, sinappi
ja suola sekä viimeiseksi huoneenlämpöinen öljy. Paina sauvasekoittimen terä
kulhon pohjaan ja käynnistä laite. Kun majoneesi alkaa muodostua,
nosta terää hiljalleen kohti pintaa, kunnes öljy on sekoittunut
tasaisesti. Hienonna kuoritut
valkosipulinkynnet ja sekoita lusikalla majoneesin joukkoon. (Minä olen laittanut valkosipulit jo mausteiden mukana kokonaisena) Anna majoneesin tekeytyä hetki
jääkaapissa.
Salsa verde perusalaatti
2 ruukkua basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1 dl ekstra neitsytoliiviöljyä
4 rkl kapriksia
4 rkl sitruunanmehua
mustapippuria
2 rkl vettä
12 (n. 50 g) anjovisfilettä
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä, kuori ja paloittele ne. Soseuta salsa verden ainekset tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Voit käyttää yrtit varsineen. Jos kastike vaikuttaa liian paksulta, lisää hieman vettä. Perunasalaattia varten sekoita puolet salsa verdestä (noin 1 1/2 dl) paloiteltujen perunoiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista. Laita halutessasi loppu kastike tarjolle erikseen paahtopaistin kanssa.
Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jäähdytä, kuori ja paloittele ne. Soseuta salsa verden ainekset tasaiseksi seokseksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Voit käyttää yrtit varsineen. Jos kastike vaikuttaa liian paksulta, lisää hieman vettä. Perunasalaattia varten sekoita puolet salsa verdestä (noin 1 1/2 dl) paloiteltujen perunoiden joukkoon. Anna maustua jääkaapissa noin tunti ennen tarjoamista. Laita halutessasi loppu kastike tarjolle erikseen paahtopaistin kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti