tiistai 22. huhtikuuta 2014

Vaivaamaton pataleipä siemenillä

Pataleipä taitaa olla ruokablogeissa jo tosi vanha juttu, mutta minähän en varsinaisesti ole harrastanut aallonharjalla ratsastamista. Lisäksi olen hieronut leivän reseptiä jo sen aikaa, että olin jo vähän unohtanut miten mahtavaa onkaan saada omasta uunista tällaisia herkkuja. En ole ihan varma onko tässä maailman täydellisimmän leivän ohje, mutta likipitäen kyllä.

Ensiksikin, ihana rapekuorisen ja pehmeäsisuksisen leivän tekeminen on aivan naurettavan helppoa. Tämän tekotavan oppimisen jälkeen ei ole tarvetta ostaa paperipussileipää kaupasta enää koskaan!

Ja asiaan. Leipomon arinauuneista tulevissa leivissä on ihana revennyt rapsakka kuori ja pehmeä sisus. Saman saa aikaan tavallisessa uunissa, jos omistat valurauta- tms. padan. Pata siis kuumennetaan todella kuumaksi ennen leivän lykkäämistä pataan kannen alle, jolloin keittiössäsi on täydellinen leipäuuni, tadaa! Leipätaikina ei siis tartu pataan, kun pata on riittävän kuuma ja ripottelet vielä hieman jauhoja padan pohjalle.




Toiseksi tätä leipää ei vaivata, vaan ainekset sekoitetaan ja jätetään kohoamaan ainakin yön yli. Pitkä kohotus, pieni hiiva- ja jauhomäärä tekevät leivän rakenteesta ja mausta erinomaisen. Tässä hyödynnetään juuritaikinan ideaa, jolloin leipä myös säilyy paremmin. Olen testaillut ohjetta niin kuiva- kuin tuorehiivalla. Leipä onnistuu molemmilla, mutta kuivahiivan kanssa lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Mielestäni tuorehiivalla leivän rakenteesta tulee himpun verran parempi, vaikkei ero siis ole suuren suuri.

Olen käyttänyt Sikke Sumarin ohjetta tässä pohjana ja lisännyt hieman siemeniä ja spelttiä. Jauhoina voi käyttää mitä tahansa, kunhan puolet jauhoista ovat vehnäjauhoja. Speltti tekee leipään ihan mahtavan aromin, mutta niissä näkyy olevan suuria laatueroja. Jos siis käytät spelttijauhoja niin lisäile vehnäjauhoja taikinan koostumuksen mukaan.

Leivän voi tehdä hiivaleipäjauhoilla, mutta silloin leipään ei tule yhtä suuria ilmakuplia kuin puolikarkeilla vehnäjauhoilla.




Vaivaamaton pataleipä siemenillä

4 dl viileää vettä (kuivahiivan kanssa lämmintä)
15 g tuorehiivaa tai 1/4-½ tl kuivahiivaa
1½ tl suolaa
0,25 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl pellavansiemeniä
½ dl spelttijauhoja
½ dl ruisjauhoa
6-7 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää vehnäjauhot erissä. Speltin karkeudesta riippuen vähempi jauhomääräkin voi riittää. Taikina on siis tarkoitus olla löysähkö, mutta ei kuitenkaan ihan juokseva. Jätä taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi tai pidemmäksi aikaa.

Ota taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmakuplat taikinasta pois ja pyöräytä taikina huolimattomasti pyöreäksi. Laita pata uuniin kuumenemaan 20-30 minuutiksi 230 asteeseen. Ota pata uunista, ripottele hieman jauhoja padan pohjalle varmistaaksesi ettei leipä tartu, laita leipä pataan ja pata kansi päällä uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi padan päältä ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Hurraa, olet mestarileipuipuri!


3 kommenttia:

  1. No hurraa, tämä oli niin hyvää! Minun piti tehdä tätä heti viikonloppuna, mutta meillä ei ollut hiivaa. Nyt on, joten ensi viikonloppuna meilläkin on ihanaa, tuoretta leipää. Kiitos vielä leivästä ja kiitos myös ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, tää olisi salettiin unohtunut postata, kun jotenkin olin jo vähän kyllästynyt koko leipään!

      Poista
    2. Oo myös tykästynyt pataleipään , teen vaikka olen yksin eläjä , tosi heleppo tehä .

      Poista