Vietimme eilen hääpäiväämme. Aika järkyttävää on, ettemme kumpikaan muistaneet koko asiaa ennenkuin ystävältä tuli onnitteluviesti. Sovimme siipan kanssa korjaavamme asian jahka kelkomme mukelot mummolaan. Onneksi söimme edes ihanaa ja juhlavaa ruokaa, joka vielä tallentui kameralle. Hollandaisekastiketta ei ihan joka päivä tohdi syödä, mutta kevään ensimmäisten parsojen kanssa kyllä.
Lohimedaljongit
Keitetty parsa ja helppo hollandaisekastike
Lohifilee (n. 1 kg)
suolaa, sitruunapippuria
Suolaa kala muutama tunti ennen paistamista. Leikkaa fileeseen noin 3 cm päähän päädystä viilto
nahkaan saakka, mutta ei läpi. Leikkaa taas 3 cm päästä tällä kertaa
nahka poikki ja avaa kala perhosen muotoon. Mausta sitruunapippurilla. Kypsennysaika
riippuu kalan paksuudesta, periaatteessa pari minuuttia per puoli
riittää. Paista
ensin avonainen puoli alaspäin, jotta medaljonki pysyy paremmin
kasassa. Medaljongit voi paistaa myös pannulla taikka uunissa.
Keitetty parsa ja helppo hollandaisekastike
Ohje Pirkka
4 annosta
n. 1 kg vihreää tai valkoista parsaa
vettä
suolaa
Hollandaisekastike
3 keltuaista
150 g meijerivoita
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria rouhittuna
1 rkl sitruunanmehua
Kuori valkoisen parsan pintakerros pois
terävällä perunankuorimaveitsellä. Aloita kuoriminen varovasti
nupun alapuolelta ja kuori tyveen päin, sillä parsa katkeaa
herkästi. Vihreästä parsasta tarvitsee kuoria vain varren alaosa.
Leikkaa kuivuneesta tyvestä pari
senttiä, jotta leikkauspinnasta tulee mehevän kostea. Pane kuoritut
parsat kylmään veteen.
Parsan keittäminen: Kuumenna laakeassa
kattilassa tai paistokasarissa niin paljon vettä, että se peittää
parsat. Lisää suola (1 tl/l vettä). Nosta parsat kiehuvaan veteen.
Keitä parsoja 4-12 minuuttia. Kypsennysaika riippuu parsan
tuoreudesta ja paksuudesta. Kokeile cocktailtikulla tyvestä, milloin
parsat ovat pehmeitä. Nosta parsat vedestä reikäkauhalla ja valuta
hyvin.
Sulata voi kasarissa, mutta älä anna
sen ruskistua. Erottele huoneenlämpöiset keltuaiset
monitoimikoneen, tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon.
Sekoita keltuaiset täysteholla.
Kuumenna voi kiehuvan kuumaksi ja kaada
se koneen käydessä ohuena nauhana keltuaisten joukkoon. Jätä
valkoinen sakka lisäämättä.
Lisää paksuhkoon, sileään
kastikkeeseen suola, valkopippuri ja sitruunanmehu ja käytä konetta
vielä hetki. Tarjoa kastike keitettyjen parsojen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti