sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kylmässä yön yli kohotetut sämpylät

Hiivaleivän puputtamista voisi varmaan vähentääkin, mutta uunituoreesta leivästä ja voista kieltäytyminen eritoten viikonloppuna edellyttää kyllä minulta sellaista itsekuria, johon en tällä haavaa kykene. Seuraava ohje on Saa vaivata (Saara Törmä)  kirjasta ja pisti silmääni, koska tässä ohjeessa ei tarvitse tehdä aamulla muuta kuin lykätä pelti uuniin. Usein pitkään kohotettuihin leipiin saa rapsakan paistopinnan, mutta tällä ohjeella sämpylät olivat pinnaltaankin pehmoisia ja rakenteeltaan kuohkeita. Ainakin meillä erityisesti lapset olivat haltioissaan. Ja tarpeeksi suolaa minullekin, tosin 3/4 tl voisi riittääkin, jos mättää leikkeleet ja kinkut päälle. Näitä leipomalla saa kyllä ankeimmankin aamun kirkastumaan.

Rapeaa paistopintaa arvostava tekee sämpylänsä Siken ohjeella, pehmeiden sämpylöiden ystävä taas valitsee tämän mainion ohjeen.

Seuraavalla kerralla heitän vielä taikinan sekaan kourallisen auringonkukansiemeniä.





Kymmenen sämpylää aamuksi

½ pss kuivahiivaa tai ¼ pkt hiivaa
3 dl kylmää maitoa (tai kasvismaitoa tai vettä)
1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl kaurahiutaleita
6,5 dl hiivaleipäjauhoja

Mittaa, mahtuuko hyllylle uunipelti. Jos ei mahdu, mittaile, mahtuisiko joku muu vastaava alusta, esimerkiksi leikkuulauta. Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito tai vesi. Lisää öljy, suola, hunaja tai siirappi sekä kaurahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, öljyä kätesi, lyö kätesi kulhoon ja puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää löysäksi. Se on tarkoituskin. Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Leikkaa taikina kymmeneen osaan. Kostuta kätesi vedellä ja pyöritä palat palloiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle tai leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pintaan runsaasti jauhoja. Peitä sämpylät liinalla ja nosta ne jääkaappiin. Sulje jääkaappi ja mene nukkumaan. 
Ota aamulla sämpylät kaapista pöydälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Veteen tai soijamaitoon tehdyt sämpylät eivät ruskistu yhtä paljon kuin maitoon tehdyt sämpylät. Älä paista niitä liian kauan. Tarjoile sämpylät mieluiten suoraan vuoteeseen vähintäänkin nyt margariinin ja juoman kera.

2 kommenttia:

  1. No nyt se on kirkastettava ankeita aamuja täälläkin, kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, nakkaa vielä taikinaan auringonkukansiemeniä niin ohje on täydellinen!

      Poista