Löysin varastosta monta purkkia omenahilloa, joiden olemassaolon olin unohtanut. Hädissäni olen koettanut keksiä hillolle käyttökohteita, joten Tyrniä ja tyrskyjä -blogin saaristolaisleipä valikoitui heti julkaisunsa jälkeen ruokalistallemme. Koko perheemme pitää makeista mallasleivistä, eikä tämäkään ohje tehnyt poikkeusta. Maukkautensa lisäksi mallasleivät ovat hävyttömän helppoja tehdä. Leipä maistuu hyvältä maustamattoman tuorejuuston kanssa, tosin eräs taloudessamme pitää yhdistelmää kummallisena.
Omenainen saaristolaisleipä
- 0,5 l piimää
- 1 pala hiivaa
- 1,5 dl kaljamaltaita
- 1,5 dl kaurahiutaleita
- 2 dl ruisjauhoja
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 dl siirappia
- 1 dl omenahilloa
- 1,5 tl suolaa
Haaleaan piimään sekoitetaan ensin hiiva ja sitten muut aineet.
Kaadetaan taikina vuokaan ja annetaan nousta kunnolla. Paistetaan 175
asteessa reilusti yli tunti. (Voidellaan paistamisen välillä
siirappi-kahviseoksella., jos muistaa) Taikinasta tulee yksi leipä, mutta ohje on
helppo kaksinkertaistaa ja tehdä kaksi leipää kerralla.
Kerrohan minulle miksi saaristolaisleipäni usein lässähtävät? Kohotanko liikaa ennen paistamista? Onko vuokani liian pieni 0,5l taikinalle (on tullut monta kertaa yli kohotessaan)? Onko taikinani liian löysää / jäykkää?
VastaaPoistaTurhauttaa leipoa jotain "superhelppoa" ja epäonnistua siinä turhan usein, kun vaikeammat leipomiset kuitenkin sujuvat...
Kiitos muuten antoisasta blogistasi! Käyn täällä usein kurkkimassa :)
T: Kotileipurikokelas
Heippa ja kiva kuulla kurkkimisestasi!
PoistaMulla on sama tunne cookieiden kanssa, joskus ne leviävät ihanasti ja välillä ovat paksuja kekoja. En ole keksinyt muuta selitystä kuin kuun asennon...
Oletkin listannut kaikki asiat mitkä mullakin tulee mieleen läsähtämisen suhteen. Ainakin vuualla on merkitystä. Mittasin omani ja sen vetoisuus on 1,5 l. Olen kohotellut taikinaa niin kauan, että vuoka on täynnä tai ihan vähän pullollaan. Ja seuraavaksi tulee mullakin mieleen liika kohotus. Enkä usko että kopistelet kauheasti jo kohonnutta leipää uuniin laittessasikaan...
Tuskin ratkaisu löytyy hiivasta, mutta käytätkö tuore- vai kuivahiivaa? Avatut kuivahiivapussit on joskus aiheuttaneet mulle epäonnisia leivontakokeiluja...
Hmm... Yön yli mietittyäni päädyin siihen, että kohotan turhan pitkään. Ensi kerralla en unohda vuokaa keittiön pöydälle reiluksi tunniksi, vaan kiltisti laitan munakellon soimaan.
VastaaPoistaKokeilut siis jatkukoot! Eilen sinun reseptillä kokeiltu leipä oli ihanan omenaista. Lapset mutustelivat sitä aamulla innoissaan.
Hauska kuulla, että mukeloille maistui! Meilläkin naperot tykkäävät tästä =)
PoistaMulla ei toimi noi munakellot, kun lämmitän nesteet aina vähän huolimattomasti ja välillä tarvii siis kohottaa vähemmän/enemmän. Mutta musta tuntuu etten ole yleensä joutunut kohottamaan noin kauaa eli kandee kokeilla!