Olimme suunnitelleet rapujuhlia opiskelukavereille vuosikymmenen ajan, mutta aina vain juhlat ovat jääneet järjestämättä. Eilen saimme viimeinkin elokuun ensimmäisen viikonlopun (toivottavasti) perinteen polkaistua käyntiin.
Ravut ovat näyttävää tarjottavaa, pöytä ei juuri muita koristeita kaipaa kuin kruunutilliä ja sitruunaa.
Erään lähisukulaisen kauhuksi väsäsin kuitenkin itse kukkakimpun kukkakaupan ja oman pihan antimista. Vähän teki tiukkaa löytyy mitään kotiloilta säästynyttä. Sidontakurssi olisi poikaa.
Alkuun söimme kahteen kertaan marinoitua grillattua possun sisäfilettä salaatin ja perunoiden kanssa. Ohjeeseen palaan, tätä tulen tekemään jatkossakin.
Possun ja rapujen kaveriksi sopi kuin nenän päähän Alkon tädin suosittelema ranskalainen Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc. En perinteisesti pidä valkoviineistä, mutta tämän viinin kanssa teen poikkeuksen.
Syömisen lomassa laulettiin. En uskaltanut luottaa omaan muistiini laulunsanoissa.
Ja juotiin snapseja. Määrät olivat kyllä maltillisempia kuin opiskeluaikoina.
Jälkiruoka oli Eeva Kolun ohjeella mutakakkua. Mutakakku on aina hyvää, mutta kyllä tämä oli nimensä veroista. Ohje riittää 6-8 hengelle. Vuokana käytin halkaisijaltaan 20 cm irtopohjaavuokaa.
200 g tummaa suklaata (ei maitosuklaata)
200 g voita (ei leivontamargariinia)
3 dl sokeria
5 kananmunaa
1 rkl vehnäjauhoja (tai käytännössä mitä vain gluteenitonta jauhoa)
Pilko voi ja suklaa ja sulata ne erittäin miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita tasaiseksi. Poista liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää lopuksi jauho.
Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa n. 20-30 minuuttia, hieman vuoan koosta riippuen. (Pienessä vuoassa kannattaa paistaa kauemmin, koska kakusta tulee paksumpi.) Kakku saa hölskyä vielä kevyesti keskeltä, kun otat sen pois uunista. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään yön yli. Kakun voi hyvin tehdä jo 2-3 päivää etukäteen.
Ensi vuonna uudelleen!
Oih, näyttää herkulliselta! Meillä rapujuhlat vielä edessä (toivottavasti...). Suklaakakku rapukekkeireiden jälkkäriksi on kyllä aina nappivalinta. Tai oikeastaan ihan minkä tahansa jälkkäriksi:)
VastaaPoistaLunttasin vähän mitä sinulla oli ollut tarjolla viime vuonna jälkkäriksi =)
PoistaYritin tehdä kaikki tarjottavat huomattavan etukäteen, mutakakun tein 3 päivää aiemmin ja esillepanoon riittää marjojen kippaaminen selkään. Suklaakakun ainut miinus on kyllä melko vaatimaton ulkonäkö.