Meillä ollaan pullan suurkuluttajia. Korvapuustit ovat perheen suosikkeja mutta kaikki muutkin variaatiot menevät hyvin kaupaksi. Koska kanelia tulee näin joulun alla käytettyä niin paljon päädyin vaihteeksi testaamaan Pirkka-lehdessä olleiden kristallipullien ohjetta. Sokerihuntu on talvisen näköinen ja maultaankin pullat ovat erinomaisia. Teko-ohje alla on alkuperäinen, käytin pullataikinaan 1,5 dl sokeria ja täytteeseen sulatin rasvan ja levitin sen pullasudilla, sokeria ripottelin. Täyte oli siis kevyempi ja taikina raskaampi. Tekeminen onnistuu kummin vain. Lehti vinkkaa voitelemaan ja sokeroimaan pakastettavat pullat sulatuksen jälkeen.
Kristallipullat
Ainekset n. 32 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
n. 900 g (14 dl) vehnäjauhoja
150 g meijerivoita
Täyte
100 g meijerivoita
1 dl sokeria
2 rkl vanilliinisokeria
Pinnalle
50 g meijerivoita sulatettuna
1 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
Liuota hiiva kädenlämpöiseen
maitoon. Sekoita joukkoon muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta
jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva jauhojen
lisäämisen loppuvaiheessa.
Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista
ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Taikina saa jäädä
pehmeäksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä
paikassa noin 20 minuuttia.
Vaivaa taikinaa leivinpöydällä ja
jaa se kahteen osaan. Kauli taikinapala noin 40 x 40 cm:n suuruiseksi
levyksi. Sekoita täytteen sokerit keskenään. Levitä
taikinalevylle puolet pehmeästä rasvasta ja ripottele päälle
puolet sokeriseoksesta. Taita levy kahtia.
Leikkaa levy 2-2,5 cm:n levyisiksi
suikaleiksi. Kierrä suikaleita pöytää vasten molemmista päistä
vastakkaisiin suuntiin ja kiepauta kierteeksi. Taita hännät pullan
alle piiloon.
Leivo toinen taikinapala samoin. Kohota
pullat hyvin liinalla peitettyinä. Paista 225 asteessa 8-10
minuuttia.
Voitele jäähtyneet pullat voisulalla
ja pyöräytä sokeri-vanilliinisokeriseoksessa.
Oi, onpa kauniita. Ja takuuvissisti hyviä.
VastaaPoistaKiitos Maija!
PoistaKiitos, sinun innoittamana tein ensimmäistä kertaa kyseisiä pullia ja hyviä olivat!
VastaaPoistaHauska kuulla Mari! Minustakin nämä olivat kivaa vaihtelua =)
Poista