Yrttilohi on hyvää ympäri vuoden, mutta erityisen polleana tätä tein tänä viikonloppuna, kun hain yrtit omalta pihalta. Ystävällinen naapuri jakoi keväällä omista viljelypenkeistään minttua ja hienosti talvehtinutta sitruunamelissaa, joten niitäkin on nyt kiitos naapurin omasta takaa.
Yrttilohi voisi sopia juhannuspöytään, jollei savustaminen houkuta enemmän ja ainakin meillä ipanakin syö tätä mielellään. Ja jos kalaa jää, siitä jalostuu helposti seuraavan päivän lounas.
Yrttilohi
Ohje Iltalehdestä
800 g lohifi leetä (ruodotonta ja nahatonta)
1 ruukku sitruunamelissaa
1 ruukku basilikaa
1 ruukku minttua
1 ruukku persiljaa
300 g vaaleaa leipää(mielellään päivänvanhaa)
200 g voita
suolaa
merisuolaa
mustapippuria
Laita ensin kaikki yrtit ja hyppysellinen merisuolaa
tehosekoittimeen ja aja silpuksi, lisää myös leipä tehosekoittimeen ja
aja raasteeksi. Lisää seokseen huoneenlämpöinen voi ja aja seos
tasaiseksi massaksi.
Kuumenna uuni 230 asteeseen. Kuivaa lohen
pinta varovasti paperilla, nypi siitä tongeilla pienet kylkiruodot ja
leikkaa rasvainen vatsalieve pois. Suolaa ja pippuroi filee ja levitä
yrttimassa lohen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Apuna voi käyttää kuuman
juoksevan veden alla lämmitettyä veistä, jolla saa kauniin tasaisen
pinnan. Leikkaa lohi halutessasi sopiviksi annospaloiksi ja paista niitä kuumassa
uunissa noin 8-10 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi paistettujen
perunoitten ja kauden vihannesten kera.
Jos kalaa siis sattuu jäämään, kannattaa siitä pyöräyttää voissa kuullotetun sipulin ja kerman kanssa ihan paras pastakastike. Sitruunapippuria ja suolaa tarvittessa, päälle reilusti parmesaania ja tadaa!
Yrttilohi maistuu kyllä melkein kaikille, nam! Ja voi kääk, sulla onkin jo minttua. On meinaan ihan pikkuisen valtaamassa penkkiä, ajattelin lykätä sun matkaan sitten joskus:)
VastaaPoistaLuullakseni meilla on piparminttu, mutta muistinkin tuon leviamisen ja laitoin varuiksi yrtin purkkiin.
PoistaLuullakseni loydan kylla penkeistasi mukaan otettavaa! Sitten joskus :)