tiistai 15. toukokuuta 2012

Macaron-leivokset

Testailin näitä joskus pikku purulaisiksi kutsumiani leivoksia jo vuosi sitten huonolla menestyksellä. Taas tänä keväänä lehdet pursuavat macaron-leivosten ohjeita, joten ajattelin ottaa haasteen vastaan uudemman kerran. Tällaisen lopputuloksen sain aikaan kahdella peräkkäisellä kerralla. Ongelma on siinä, etten ole kuin kerran maistanut ihan taatusti oikeita macaron-leivoksia kahvilassa. Eli vertailukohta on vähän kehno. Luullakseni kuitenkin nämä ovat likimanin sitä mitä pitää vai onko lukijoissa asiantuntijoita?

Mieheni kiteytti näkemyksensä näistä leivonnaisista lauseeseen: "Paljon melua tyhjästä". Kaikki naiset, joille olen näitä tarjonneet ovat kyllä tykänneet. Eli en tarjoa näitä isänpäivänä, mutta ehkäpä tavatessani taas hyviä ystävättäriäni, toivottavasti pian... 

Bloggaaja, jolta ohjeen otin sanoo, että jahka löytää itselleen sopivan ohjeen, macaronien teko on helppoa ja nopeaa. Ei se viimeisimmällä kertaa enää ollutkaan niin kammottavaa, mutta ohjetta täytyy noudattaa prikulleen ja aineet mitata tarkkaan. Minä (luullakseni) onnistuin Mansikkamäki -blogin ohjeella ja neuvoilla.

Versio I

Versio II

Macaron

100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl sokeria
väriainetta ja makuaineita tarvittaessa (vaniljasokeri, erilaiset aromit)


1. Sekoita keskenään mantelijauhe sekä tomusokeri.
2. Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää.
3. Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella.
4. Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran.
5. Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaronseja keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan. Kuoret voi pakastaa ja täyttää myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. No on kyllä hienoja, mä voin tulla vaikka varmistamaan asian ja ilmoittaudun koemaistelijaksi;o)

    VastaaPoista