sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Stroganoff

Olen vallan ihastunut Tammisen rotukarjan lihoihin, joiden pakkauksissa olevalla tunnisteella lihan voi jäljittää tuotantotilalle saakka. Uskon, että Sorasen Matin tilalla Haapavedellä kasvanut hereford, josta pieni osa päätyi talvipäivän stroganoffiimme, sai kasvaa  hyvässä elinympäristössä. Jäljitettävyyden lisäksi rotukarjan liha myös maistuu erinomaiselta. Kannattaakin vilkuilla Tammisen pakkauksia kaupassa tarkemmin. Stroganoffin perinteinen ohje on Kotilieden.

Stroganoff

700-800 g naudan paistia
50 g voita
2 sipulia
suolaa
valkopippuria
mauste- tai mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
70 g tomaattisosetta
1 rkl sinappia
1 dl smetanaa tai kermaa
2-3 etikkakurkkua
hillosipulia ja herkkusieniä

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön. Leikkaa liha pieniksi parin sentin kuutioiksi ja anna lämmetä huoneenlämmössä.
Hienonna sipulit. Kuumenna osa rasvasta padassa ja kuullota sipulisilppu hitaasti kullankeltaiseksi ja läpikuultavaksi.
Kuumenna paistinpannu ja vähän rasvaa. Ruskista kolmannes tai neljännes lihakuutioista kerrallaan, mausta ruskistunut pinta suolalla ja pippureilla, ripottele pinnalle vähän vehnäjauhoja ja kääntele lihapalasia hetken pannulla. Lisää lihapalat pataan sipulien joukkoon, huuhdo pannu kuumalla vesitilkalla ja kaada neste pataan lihojen päälle. Sekoita. Kuumenna puhdas pannu uudelleen ja ruskista samalla tavalla seuraava lihaerä ja huuhdo joka paistamisen jälkeen pannu vesitilkalla ja lisää se nesteeksi pataan. Jos lihakuutiot ruskistetaan kaikki yhdellä kerralla, pannu jäähtyy, lihan pinta ei enää ruskistu ja lihasnesteet valuvat ulos.
Kun lihakuutiot ovat padassa, lisää mausteeksi tomaattisosetta ja anna ruoan kypsyä kannen alla, lihan laadusta ja mureudesta riippuen 20-60 minuuttia. Kun liha on mureaa ja kypsää, mausta kastike sinapilla ja smetanalla tai kermalla. Lisää valmiiseen pataruokaan pieniksi kuutioiksi leikattuja suolakurkkuja ja kokonaisia hillosipuleita tai tarjoa ne erikseen. Makua täydentämään voit lisätä herkkusieniä. Vastaavan lihapadan voit valmistaa myös hirvenlihasta ja käyttää osaksi nestettä punaviiniä ja tehostaa makua riista-kantarellifondilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti