Olen vallan ihastunut Tammisen rotukarjan lihoihin, joiden pakkauksissa
olevalla tunnisteella lihan voi jäljittää tuotantotilalle saakka. Uskon, että Sorasen Matin tilalla Haapavedellä kasvanut hereford, josta pieni osa päätyi talvipäivän stroganoffiimme,
sai kasvaa hyvässä elinympäristössä. Jäljitettävyyden lisäksi rotukarjan liha myös maistuu erinomaiselta. Kannattaakin vilkuilla Tammisen pakkauksia kaupassa tarkemmin. Stroganoffin perinteinen ohje on Kotilieden.
Stroganoff
700-800 g naudan paistia
50 g voita
2 sipulia
suolaa
valkopippuria
mauste- tai mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lihalientä
70 g tomaattisosetta
1 rkl sinappia
1 dl smetanaa tai kermaa
2-3 etikkakurkkua
hillosipulia ja herkkusieniä
Ota liha ajoissa huoneenlämpöön.
Leikkaa liha pieniksi parin sentin kuutioiksi ja anna lämmetä
huoneenlämmössä.
Hienonna sipulit. Kuumenna osa rasvasta
padassa ja kuullota sipulisilppu hitaasti kullankeltaiseksi ja
läpikuultavaksi.
Kuumenna paistinpannu ja vähän
rasvaa. Ruskista kolmannes tai neljännes lihakuutioista kerrallaan,
mausta ruskistunut pinta suolalla ja pippureilla, ripottele pinnalle
vähän vehnäjauhoja ja kääntele lihapalasia hetken pannulla.
Lisää lihapalat pataan sipulien joukkoon, huuhdo pannu kuumalla
vesitilkalla ja kaada neste pataan lihojen päälle. Sekoita.
Kuumenna puhdas pannu uudelleen ja ruskista samalla tavalla seuraava
lihaerä ja huuhdo joka paistamisen jälkeen pannu vesitilkalla ja
lisää se nesteeksi pataan. Jos lihakuutiot ruskistetaan kaikki
yhdellä kerralla, pannu jäähtyy, lihan pinta ei enää ruskistu ja
lihasnesteet valuvat ulos.
Kun lihakuutiot ovat padassa, lisää
mausteeksi tomaattisosetta ja anna ruoan kypsyä kannen alla, lihan
laadusta ja mureudesta riippuen 20-60 minuuttia. Kun liha on mureaa
ja kypsää, mausta kastike sinapilla ja smetanalla tai kermalla.
Lisää valmiiseen pataruokaan pieniksi kuutioiksi leikattuja
suolakurkkuja ja kokonaisia hillosipuleita tai tarjoa ne erikseen.
Makua täydentämään voit lisätä herkkusieniä. Vastaavan
lihapadan voit valmistaa myös hirvenlihasta ja käyttää osaksi
nestettä punaviiniä ja tehostaa makua riista-kantarellifondilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti