tiistai 24. tammikuuta 2012

Sota on päättynyt, palatkaa Pariisiin!

Laulaa lempiyhtyeeni SMG ja jatkaa "minä syön briossin ja kuiskaan : Casablancan loppuratkaisu on fiasko". Tämä briossiasia on vaivannut levyn ilmestymisestä lähtien. Makukokemus autenttisessa ympäristössä ei ole toteutunut, joten ei auttanut kuin tarttua keittokirjoihin. 

Briossi on ranskalainen hiivataikinaleivonnainen, jossa ei rasvaa eikä munia säästellä. Briosseja on makeita pullamaisia ja sitten enemmän leipämäisiä. Testasin molempia versioita ja olin myyty. No kun katsotte voin määrää ohjeessa niin ymmärrätte syyn. Nämä vähemmän sokeriset ovat ihania viikonlopun aamiaisella (pakasteesta sulatettuna, koska ei näitä leipomaan jaksa alkaa) lemon curdin, marmeladin ja voin tai vaikkapa Nutellan kanssa. Lemon curdiin löytyy hyvä ohje Kanelia ja kardemummaa -blogista. Postailen myöhemmin makeat briossit, jotka nekin sulavat suussa.




Briossit

(ohje Bergius, Suosituimmat kotileivonnaiset)

20 kpl
25 g hiivaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja
150 g voita
3 rkl sokeria
4 munaa

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää suola ja niin paljon jauhoja (noin puolet), että taikinasta tulee kimmoisaa. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi (vajaa tunti). 

Sekoita huoneenlämpöinen voi ja sokeri tahnaksi. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää voitahna ja munat kohonneeseen taikinaan, samoin suurin osa lopuista jauhoista.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo se pitkäksi tangoksi. Ota tangosta pikku pala erilleen ja pyörittele siitä 20 pikkupalloa. Jaa loppu taikina 20 palaksi, leivo palat palloiksi, paina niihin syvennys ja laita jokaiseen syvennykseen pikkupallo. 

Nosta briossit voideltuihin muffinssipellin koloihin tai paperivuokiin (silloin briossit leiviävät enemmän sivuille), voitele ja paista 225-asteessa noin 8-10 minuuttia. Briossit eivät säily hyvin, joten pakasta ne mitä et heti tuhoa.

1 kommentti:

  1. Briosseja, ihanaa! Aivan ehdottomia suosikkeja (tai no, yksi niistä lukuisista...). Malttamattomana odottelen makean version postausta!

    VastaaPoista