tiistai 1. marraskuuta 2011

Tilliliha

Maistoin tillilihaa ensi kerran kymmenkunta vuotta sitten kokkaillessani sitä koulussa. Se oli hyvää, mutta enpä ole sen koommin tillilihaa tehnyt vaikkei minulla siis olekaan mitään traumaa ruokalajia kohtaan. Lihana käytin hirven keittolihaa, jonka hauduttelin useamman tunnin, jottei lopputuloksesta varmasti tulisi sellaista minkä monet kouluruokailusta muistavat. Ja hailakasta ulkonäöstään huolimatta lopputulema oli ihanaa, olisiko tässä se kaikkein väärinymmärretyin ruokalaji? 























 Tilliliha (ohje Pirkan)

n. 700 g naudan/hirven kulma- tai ulkopaistia (tai luutonta lapaa)
1 l vettä
1 tl suolaa
1 - 2 sipulia
2 (200 g) porkkanaa
(n. 60 g) selleriä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
10 valkopippuria
tillinvarsia

Kastike
8 dl keitinlientä
4 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sitruunanmehua
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 dl kermaa

Mittaa vesi suunnilleen lihapalan kokoiseen kattilaan ja pane liha kattilan pohjalle. Kun vesi alkaa kiehua, kerää veden pinnalle noussut vaahto esimerkiksi reikäkauhalla. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää suola, kuoritut ja halkaistut sipulit, porkkanat, selleri, laakerinlehti, pippurit ja tillinvarsia. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Kääntele lihapalaa välillä. Nosta kypsä liha ja porkkanat leikkuulaudalle. Siivilöi keitinliemi, ota siitä desin verran mittaan ja jäähdytä se. Sekoita siihen vehnäjauhot. Kuumenna loppu keitinliemi kattilassa. Kaada suurus ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen viisi minuuttia. Mausta kastike sitruunanmehulla, sokerilla, suolalla ja tillillä. Sekoita joukkoon lopuksi kerma. Leikkaa lihasta mahdolliset kalvot pois. Kuutioi liha 3 cm x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Viipaloi porkkanat. Lisää lihat kastikkeeseen kuumenemaan. Pane tilliliha tarjolle laakeaan kulhoon. Koristele porkkanaviipaleilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti