torstai 15. syyskuuta 2011

Riistamakkarat hirvestä

Octoberfest aika alkaa olla käsillä, joten kotitekoiset riistamakkarat ovat ajankohtaisia. Minulla on onni tuntea eräs etevä metsämies ja eritoten hänen ihana antelias rouvansa, kiitokset siis taas Kirkkonummen suuntaan riistasta! 

Makkaran teko ei ole yhtään niin vaikeaa kuin mitä voisi luulla, makkaramassa on sama asia kuin hyvin maustettu mureketaikina. Jos oikein oikoo niin lihana voi käyttää valmista jauhelihaa, jonka sitten maustaa. (Rehellisyyden nimissä on kyllä sanottava, että jos pääsette paistamaan ja maistamaan suoraan jauhimesta tulevaa lihaa niin ero on kyllä melkoinen kaupan jauhelihaan) Makkaramassa pursottaminen suoleen on työn vaikein vaihe, siihen vaaditaan käytännössä konetta. Suolta saa hankittua pyytämällä kauppaa tilamaan  tuotetta itselleen tai hallista lihakauppiaalta. Voin avata makkaran teon vaiheita joskus lisää, jos joku haluaa. Itse olen käynyt Marttojen makkarakurssin, minkä ansiosta itsekin kuulun nykyään tuohon hienoon järjestöön.

Teen yleensä mausteisia joulumakkaroita ja vaihteeksi halusinkin kokeilla jotakin muuta. Ohje on alunperin Glorian ruuasta ja viinistä eikä ihan nappi, mutta perus ok kuitenkin. Jatkoa ajatellen sherry kannattaa vaihtaa esim. konjakkiin, suolan määrää vähentää ja mausteita lisätä. Jouduin jauhamaan massan sekaan pari kypsää perunaa taittaakseni suurimman suolaisuuden, peruna pelastaa muutenkin monet liian suolaiset ruuat.Kotitekoiset makkarat ovat kypsinä harmaita, johtuen siitä ettei niihin ole lisätty nitriittiä.Riistamakkarat 

1 kg hirven, kauriin tai peuran lihaa
200 g silavaa tai rasvaista siankylkeä
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
1 sipuli
2 tl valkopippuria
½ dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1-2 rlk tuoretta salviaa hienonnettuna
1 varsisellerin varsi
1,5 rkl suolaa
1 dl makeaa sherryä tai vettä
n. 2 metriä lampaan suolta

Paloittele lihat ja jauha laittamalla lihamyllyyn vuorotellen riistaa ja possua. Sipuli ja varsiselleri pilkotaan ja kuullotetaan pannulla. Kaikki loput raaka-aineet ja mausteet lisätään lihojen joukkoon ja massa sekoitetaan tasaiseksi. Jauha massa vielä kertaalleen lihamyllyllä. Vaivaa massa todella hyvin, kaksin käsin tasaiseksi ja kiiltäväksi. Maista!!! Kypsennä koepala vaikkapa mikrossa ja lisää tarvittaessa mausteita. Massa kannattaa pursottaa saman tien suoliin ja kypsentää keittämällä. Keitetyt makkarat paistetaan vielä pannulla tai uunissa esim. hapankaalipedillä.

2 kommenttia:

  1. Vau! Tämä on edelleen kokeilematta, vastahan vuosi sitten lupasin ottaa asian käsittelyyn. Kohta pakastin taas pursuaa riistaa, voisin tulla makkarakurssille...?:)

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa! Makkaratalkoot olisivatkin oiva syy tavata =)

    VastaaPoista