lauantai 20. elokuuta 2011

Pähkinä-hedelmäleipä

Pähkinöiden ja hedelmien maustama tuore leipä on hyvää, varsinkin jonkin syntisen rasvaisen juuston kanssa. Ohje on Koti ja keittiö -lehdestä 10/2010 ja on siis hyvä ja toimiva. Rapean kuoren saamiseksi uunin pohjalle voi laittaa kipon kiehuvaa vettä.





























Pähkinä-hedelmäleipä

4 pientä leipää

2 1/2 dl vettä 
2 1/2 dl maustamatonta jogurttia
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa 
4 rkl hunajaa
1 dl ruisjauhoja 
1 dl grahamjauhoja 
9–10 dl vehnäjauhoja
50 g voita tai margariinia
1 dl saksanpähkinöitä ja
1 dl hasselpähkinöitä rouhittuina
1 dl rusinoita  
200 g pehmeitä kuivattuja aprikooseja tai viikunoita pilkottuina

Lämmitä vesi ja jogurtti kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola ja hunaja. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä neste hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöiseksi, noin 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää niiden kanssa taikinaan. Lisää ensin noin puolet jauhoista puuhaarukalla vatkaten. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa samanaikaisesti toisella kädellä. Lisää sulatettu margariini  ja pähkinät ja hedelmät. Alusta kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Peitä kulho leivinliinalla ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa. Vaivaa kohonnut taikina jauhotetulla pöydällä ja leivo siitä leipiä. Nosta ne uunipellille leivinpaperille ja peitä leivinliinalla. Anna kohota kaksinkertaisiksi, noin 30–40 minuuttia. Leikkaa kohotettuihin leipiin terävällä veitsellä viiltoja pitkittäin. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Näyttääpäs hyvältä! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Pikkuneidin suosikkileipää on vuokaan leivottu saksanpähkinä-viikunaleipä, joten tästäkin tulee varmasti hitti:)

    VastaaPoista
  2. Terkkuja pikkuneidille!

    Ohje olikin yhteisen tuttavamme, aika kivoja reseptejä ko. rouvan näpeistä tulee.

    VastaaPoista
  3. Hei.

    Onpas herkullisennäköinen leipä! Täytyy kokeilla heti. Ootkos kokeillu säilyykö taikina yön yli jääkaapissa?

    t. Marketta

    VastaaPoista
  4. En ole testannut, mutta luulenpa, että säilyy hyvinkin. Nesteen pitäisi silloin varmastikin olla haaleaa taikka kylmää, niin kohoaminen ei kävisi liian nopeaa. Jos kokeilet niin kerrothan kuinka kävi!

    VastaaPoista
  5. No niin, kokeiltu on. Ihan hyvin se säilyi. Eli ekana iltana tein taikinan lämpimään nesteeseen. Sehän turposikin oikein urakalla (vaikka käytän vaan n. 1/4 teelusikan hiivaa) joten laitoin puolet siitä jääkaappiin.

    Kyllähän se sielläkin vielä turposi ja tuoksu oli pistävän hiivainen, mutta siitä huolimatta sämpylät (leivon usein sämpylöitä, koska ne valmistuu nopeammin) olivat edelleen hyviä. Tosin rusinat oli kyllä epäilyttävän näköisiä sekä todella vetisiä ja pulleita, mutta maku ei ollut juurikaan kärsinyt.

    Lopputulema: taikina säilyy kyllä yön yli, mutta ei ole ihan samanlaista kun juuri alustettuna.

    t. Marketta

    VastaaPoista
  6. Kiitos, kun kerroit kokeilustasi!

    Aah, tosiaan tuo rusinoiden vetistyminen ei tullut mieleen. Rusinoiden sokeri varmaan myös edesauttoi taikinan ylenmääräistä kohoamista. Eli taas tuli opittua uutta, keittiökemiassa riittänee sarkaa loppuelämäksi...

    VastaaPoista