perjantai 1. heinäkuuta 2011

Raparperi-mansikkabrita

Brita-kakku on suosikkini, jota teen ympäri vuoden erilaisin täyttein. Kakku kootaan taikinalevystä, jonka päällä on marenkikerros. Jos tämä on vielä kokeilematta niin suosittelen tarttumaan vatkaimen varsiin heti . Brita-kakku voisi olla myös sopiva vaihtoehto täytekakkujen tekoa pelkääville sukulaisilleni, kakkua ei nimittäin tarvitse koristella muuten kuin kaatamalla päälle marjoja taikka hedelmiä.  Täytteenä olevaa raparperisosetta löytyy Pirkkana kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta, toki sitä voi keittää itsekin. Tämä oli niin hyvää, että kuvaamisen kanssa meinasi tulla hoppu, pieni pala saatiin kuitenkin ikuistettua.



















Raparperi-mansikkabrita
(pohjan ohje Maku)

Pohja
125 g voita tai  leivontamargariinia (rasvaa 80 %)
1 dl sokeria
3 kpl keltuaista
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kevytmaitoa

Pinnalle
3 kpl valkuaista
1 1/2 dl sokeria
0,75 dl mantelilastuja 

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon keltuaiset yksi kerrallaan. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi. Levitä taikina sen päälle uunipannun kokoiseksi levyksi.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja vatkaa sokeri vähitellen joukkoon. Kun seos on jäykkää ja kiiltävää, levitä se pohjataikinan päälle puhtaalla taikinakaapimella. Ripottele päälle mantelilastut. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskeaa. Anna jäähtyä.


Raparperi-mansikkatäyte 

2 dl vispikermaa
1 pötkö Pirkka rapaperisosetta
250 g tuoreita mansikoita kevyesti survottuna
1 prk rahkaa
50 g valkosuklaata rouheena
1 tl vaniljasokeria
sokeria

päälle 
250 g mansikoita 

Vaahdota kerma. Sekoita kaikki aineet keskenään ja sokeroi makusi mukaan.

Puolita jäähtynyt kakkulevy. Nosta toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle täyte. Nosta toinen kakkulevy päälle ja kaada kokonaiset tai pilkotut mansikat kakun päälle. Tarjoa kakku heti.

1 kommentti: