lauantai 14. toukokuuta 2011

Maksapihvit ja sitruunaparsarisotto

Sisäelimet ovat varmaankin lapsuuden traumoista johtuen ihan syyttä aliarvostettuja raaka-aineita. Maksa on  hyvää ja helppoa valmistaa, kunhan poistaa pintakalvon ja verisuonet eikä kypsennä liikaa. Lisäksi hinta ei kirpaise, joten kannattaa ostaa pari pakettia kerralla ja paistaa vain parhaat palat.

Risotostakin voi tulla mieleen kouluruokailussa tarjottu kuiva pitkäjyväisestä riisistä tehty sekoitelma, josta siitäkään ei kovin positiivisia mielikuvia ole. Oikeasti ristoton kuuluu olla riisipuuromaisen löysää ja se keitetään risottoriisistä, eikä liian kypsäksi. Maksan kanssa tein sitruunaparsarisottoa, suosittelen testaamaan molempia!

Maksapihvit

n. 500 g maksaa
suolaa
pippuria

Leikkaa sitkeä pintakalvo ja poista kohdat, joissa on verisuoni.a Suolaa ja pippuroi ja paista tai grillaa nopeasta 1-2 minuutin ajan per puoli.

Sitruunaparsarisotto

500 g tuoretta vihreää parsaa
vettä

1 ½ kanaliemikuutio (meillä 1½ Knorr kanafondikuutiota)
6 dl vettä
2 salottisipulia
2 rkl voita
3 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
1 (luomu)sitruunan kuori raasteena ja mehu 
2 dl parmesaania raastettuna
2 rkl voita

Kuori parsat ja leikkaa tyvestä kuiva osa pois. Keitä lähes kypsäksi, hieman vajaat 8 minuuttia ja viipaloi parsat.

Kiehauta vesi tai käytä parsan keitinvettä ja sulata kanaliemikuutiot siihen. Kuori ja silppua sipulit. Sulata kattilassa voi ja kuullota miedolla lämmöllä sipulit ja riisit, varo etteivät ruskistu! Lisää kattilaan kuumaa kanalientä vähitellen ja keitä riisiä miedolla lämmöllä. Lisää uutta nestettä, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Kaada joukkoon valkoviini, huolellisesti pestyn sitruunan kuoriraaste ja mehu ja keitä riisi kypsäksi eli yhteensä noin 20 minuuttia. Sekoita riisiä aluksi koko ajan ja kypsymisen loppuvaiheessa silloin tällöin. Risoton on tarkoitus olla riisipuuromaista, joten lisää tarvittaessa vettä. Maista riisien kypsyys, riisiin on tarkoitus jäädä purutuntumaa eli älä kypsennä liikaa. Sekoita lopuksi risoton joukkoon parmesaaniraaste, parsapalat ja voi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti