sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Lisää laiskoille emännille ohjeita

Kanelia ja kardemummaa -blogi esitteli laiskan emännän sämpylät. Tässä Sikke Sumarin versio lisää laiskureille, tästä taikinasta voi pyöräyttää myös leivän.  Jääkaapissa säilytyksestä jää leipiin juuritaikinan hapan maku. Nämä ovat kyllä ihan naurettavan helppoja, kiitos työkaverille suosituksesta. 

Sekaleipä / -sämpylät

7,5 dl lämmintä vettä
25-30 g tuorehiivaa
1,5 rkl suolaa
1,25 dl ruisjauhoja
1,25 dl täysjyvävehnäjauhoja
vajaa 14 dl vehnäjauhoja

Sekoita yhteen vesi, hiiva ja suola. Lisää jauhot, mutta älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan nousta kaksi tuntia. Nappaa jauhoisin käsin neljäsosaa taikinasta ja pyöräytä siitä nopeasti greipinkokoinen pallo tai leivo sämpylöitä, litistä ilmat pois. Anna kohota 40 minuuttia. Laita loput taikinasta jääkaappiin, jossa se säilyy kaksi viikkoa. Kun leipä / sämpylät ovat kohonneet, huiskauta päälle jauhoja ja tee viilto tai pari sahareunaisella veitsellä. Paista 230 asteessa leipää noin 35 minuuttia, sämpylöitä noin 15-20 minuuttia Laita uuniin pieni kuppi kiehuvaa vettä, niin saat rapean kuoren.

Jauhoja voi muunnella maun mukaan, mutta vehnää tulee olla vähintään puolet. Taikinasta voi leipoa myös sämpylöitä. Leivo ne suoraan jääkaappikylmästä taikinasta pellille ja uuniin.

2 kommenttia:

  1. Katsos vaan, ollaan molemmat oltu laiskoina!:) Paitsi että jaksoit muuttaa mitat deseiksi, meikäläinen paukutti menemään cup-mitoilla. Saanen laittaa linkin tänne, niin löytyy suomimitat?

    VastaaPoista
  2. Laiskuutta on liikkeellä! Linkitä vain taikka kopioi suoraan ohje =) Pikku laskuvirhekin (todella vaatima matemaattinen yhtälö) on nyt korjattu.

    VastaaPoista