sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Porkkanasämpylät ja basilikalevite

Porkkanasämpylät ovat suosikkejamme, teen niitä melkoisen usein. Vaihteeksi tein sämpylöille yrttilevitteen, sen voi sekoittaa omasta suosikkiyrtistään, tässä basilikasta.



Porkkanasämpylät

2,5 dl vettä
25 g hiivaa tai puoli pss kuivahiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1,5 dl kaura-, neljän viljan tms  hiutaleita
2 dl porkkanaraastetta (2 porkkanaa)
n. 5-6 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,25 dl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (tai hieman kuumemmaksi, jos käytät kuivahiivaa) ja vatkaa mukaan kananmuna, suola, hiutaleet, kananmuna, porkkanaraaste. Alusta taikina täysjyvävehnäjauhoilla (myös tavalliset tai hiivaleipäjauhot käyvät, käytä niitä silloin hieman enemmän) pehmeäksi, lisää mukaan loppuvaiheessa myös öljy. Taikina saa olla melko pehmeä, sillä hiutaleet imevät kosteutta itseensä. Anna taikinan kohota, leivo reilusti jauhotetulla pöydällä 10-12 sämpylää, kohota ja paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Basilikalevite

100 g tuorejuustoa
½ prk rahkaa
2 rkl raejuustoa
vajaa puolikas valkosipulinkynsi
tuoretta basilikaa silputtuna
ripaus sokeria
suolaa

Sekoita kaikki aineet keskenään ja lisää mausteita mielesi mukaan. Sokeria tarvitaan taittamaan  rahkan ja tuorejuuston happamuutta. Levitteen voi myäs ajaa tahnaksi, jos haluaa rakenteesta sileän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti