Olen edellisen kerran leiponut vesirinkeleitä varmaankin viisi vuotta sitten ja kovasti ihmettelenkin kuinka olen voinut unohtaa näin hyvät lämpimäiset. Iso osa tuhottiin välittömästi paiston jälkeen, mutta loput pakastimme, sillä nämä kuivuvat nopeaan. Rinkelit ovat hyviä sellaisinaankin tai ne voi täyttää makeilla (esim. lemon curd) tai suolaisilla täytteillä. Tässä sisään sujahtii kylmäsavuporoa, aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja, (löytyy Pirkkana, ihania!) tuorejuustoa ja rucolaa.
Vesirinkelit
5 dl vettä
2 pss kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl leseitä/kaurahiutaleita tms.
11-12 dl hiivaleipävehnäjauhoja
½ dl öljyä
Keittämiseen:
2 l vettä
2 rkl suolaa
Sekoita tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen (kuivahiivan kanssa lämmitä neste hieman lämpimämmäksi ja sekoita kuivahiiva jauhojen sekaan), lisää suola, sokeri, leseet ja osa jauhoista ja vatkaa. Alusta joukkoon lisää jauhoja, lisää öljy ja loput jauhot. Tee taikinasta napakka ja kohota.
Taikinasta tulee n. 30 rinkeliä, jotka voit tehdä joko muotoilemalla taikinapallosta tangon ja yhdistämällä sen päät tai pyörittämällä pikkupullan jonka keskelle painat reiän ja venytät varovasti rinkeliksi. Laita rinkeli leivinpaperin päälle kohoamaan, kannattaa laittaa rinkelin alle hieman jauhoja. Saatuasi taikinan leivottua, voit aloittaa keittämisen ensimmäisistä. Pane muutama rinkeli kiehuvaan suolattuun veteen muutamaksi sekunniksi ja nosta leivinpaperille. Paista keitetyt rinkelit 250 asteessa noin 20 minuuttia ja jäähdytä ritilän päällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti