torstai 17. helmikuuta 2011

Saaristolaissämpylät

Tein jokin aika sitten saaristolaissämpylöitä. Taikina oli todella hankala leipoa, koska siirappi tekee siitä erittäin takertuvan. Jouduin käyttämään jauhoja reilusti, minkä takia lopputulos oli minusta turhan kova. Paremman lopputuloksen saa paistamalla leivän vuuassa perinteisenä saaristolaisleipänä. Mutta kyllä nämä silti hyvin kauppansa tekivät ja muutama sekunti mikrossa riitti pehmentämään sämpylät minullekin mieluisiksi.



















Saaristolaissämpylät (ohje Valion)

1/2 l piimää
1 pak (50 g) hiivaa
1 1/2 dl tummaa siirappia
1 tl suolaa
2 dl ruisleseitä
1 dl kaljamaltaita
n. 8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi, suola, leseet ja maltaat. Sekoita hyvin. Lisää taikinaan vehnäjauhot, älä vaivaa taikinaa liikaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Ripota pinnalle jauhoja ja anna kohota liinan alla n. kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä. Kohota ne hyvin ja paista 225 asteessa 10-15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti