torstai 10. helmikuuta 2011

Pullapitkot

Onkohan pullapitkot jo vähän liiankin tavallista tänne laitettavaa? Vai tuleeko ihmisillä nykyään pullaa tai ainakaan pitkoja leivottua?

Pullataikinan salaisuus taitaa olla riittävässä työstössä, ensin taikinaa vatkatessa ja myöhemmin vaivatessa muodostuu sitko ja taikinaan sitoutuu ilmaa, jolloin pullasta tulee kuohkeaa. Pullaa ja erityisesti pitkoja tehdessä taikina kannattaa jättää mahdollisimman pehmeäksi, sillä jauhoja saa aina lisättyä ja lopputuloksesta tulee mehevä. Pehmeä taikina on hieman haastavampi käsitellä, mutta onnistuu, kun alustalle laittaa vain reilusti jauhoja. Pikkupullien tekoon pitkoissa ei juuri eroa ole, taikina saa minusta olla vähän "rikkaampi" eli vähän enemmän rasvaa, sokeria, kardemummaa ja rusinoita paljon. Pitkot kannattaa myös kohottaa huolella, jotta letitys ei ratkeile uunissa. Suolan käyttö pullataikinassa on minusta ehdottoman tarpeen, muuten leivonnaiset kuivuvat tosi nopsaan.

Pullataikina
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 putkilo kardemummaa
vajaa 1 tl suolaa
rusinoita maun mukaan
200 g voita tai margariinia
n. 15 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva (olen sekoittanut aina myäs kuivahiivan suoraan nesteeseen), mausteet ja kananmuna sekaan. Lisää rusinat ja jauhoja ja vatkaa voimakkaasti. Lisää jauhoja ja pehmeä rasva, kun jauhoista on jäljellä n. 1/3 ja vaivaa taikinaa. Taikina on valmis, kun se irtoaa kupin reunoista ja kädestä. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja leivo pitkot. Puolen litran taikinasta tulee 4 pitkoa ja kaikkein helpoimmalla pääsee, kun letittää kolmella pätkällä. Kohota hyvän aikaa pitkoja liinan alla, voitele ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa kunnes pitkot ovat saaneet kauniin värin.


1 kommentti:

  1. Ei ole liian tavallista, päin vastoin. Ihana herkku:o) Ja jos joskus pitkosta sattuisi joku kuiva käntty jäämään, niin siitä voisi tehdä pullavanukasta. Meillä vaan ei jää. Täytynee vanhettaa pullaa ihan varta vasten jossain jemmaskassa.

    VastaaPoista