Olen kovasti perso hieman makeille siemeniä pullollaan oleville leiville, joita ei juuri kaupoissa ole. Ja hyvä niin, sillä mikä onkaan mukavampaa kuin täydellisen reseptin metsästys. Glorian Ruoka ja Viini 1/2011 esitteli juurileivän tekoa, jossa tosiaan aloitettiin juuresta ja edettiin kuudentena päivänä leivän paistamiseen. Minun mielestäni kuulosti hyvältä varsinkin, kun ruokahidastelu usein tuottaa niin paljon parempia lopputuloksia. Jos juurileipiä ei tule kovin usein tehtyä, on tässä ohjeessa oleva juuri tolkuttoman iso ja sen voi huoletta puolittaa. Lehti neuvoi pakastamaan ylimääräistä juurta tai säilyttämään sitä jääkaapissa. Tällä ohjeella leivistä tulee kosteita Real-leipien tyylisiä.
Päivä 1
Juuri
100 g kuorittua, hienoksi raastettua omenaa
2 dl 37-asteista vettä
3 dl ruisjauhoja
Kuori ja raasta omena. Sekoita omenaraaste, vesi ja jauhot ja laite ne kannelliseen astiaan. Pidä purkki huoneenlämmössä, jätä juuri käymään 3 vuorokaudeksi ja sekoita kerran päivässä.
Päivä 4
2 dl 37-asteista vettä
3 dl ruisjauhoja
Lisää vesi ja jauhot juureen, sekoita ja anna käydä vielä seuraavaan päivään.
Päivä 5
Juuren valmistuksen jälkeen tehtiin esitaikina.
Esitaikina
1 1/4 dl ruisjuurta
3 3/4 dl huoneenlämpöistä vettä
2 ½ dl tummaa siirappia
2 dl kokonaisia tai rikottuja rukiinjyviä (itse käytin karkeaa spelt rouhetta)
4 dl auringonkukansiemeniä
2 ½ dl ruisleseitä
1 ½ rkl suolaa
Sekoita kaikki aineet ja jätä huoneenlämpöön seuraavaan päivään.
Päivä 6
Viimeinkin itse leipätaikinaan
2 ½ dl appelsiinimehua
1 1/4 dl huoneenlämpöistä vettä
60 g tuorehiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
7 ½ dl ruisjauhoja
Liota tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Vaivaa taikinaa (käsin n. 15 min) kunnes taikina on tasaista ja rakenteeltaan melko kosteaa. Voitele kolme suurta (pituus n. 25 cm) leipävuoka ja jaa taikina niihin noin vuuan puoliväliin saakka. Peitä liinalla ja anna kohota vuuan reunaan saakka, noin 2-3 tuntia. Paista kiertoilmauunissa 180 asteessa noin tunnin ajan. Anna kypsien leipien vetäytyä rauhassa vuuissaan ennen kumoamista.
Ooh, täältähän löytyi vaikka mitä! Olet kyllä ollut ahkerana. Tulen jatkossakin vierailulle:)
VastaaPoistaTervetuloa! Toivottavasti blogikokki kehittyy matkan varrella =)
VastaaPoista