sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Lohimedaljongit, keitetty parsa ja helppo hollandaisekastike

Vietimme eilen hääpäiväämme. Aika järkyttävää on, ettemme kumpikaan muistaneet koko asiaa ennenkuin ystävältä tuli onnitteluviesti. Sovimme siipan kanssa korjaavamme asian jahka kelkomme mukelot mummolaan. Onneksi söimme edes ihanaa ja juhlavaa ruokaa, joka vielä tallentui kameralle. Hollandaisekastiketta ei ihan joka päivä tohdi syödä, mutta kevään ensimmäisten parsojen kanssa kyllä.



Lohimedaljongit

Lohifilee (n. 1 kg) 
suolaa, sitruunapippuria

Suolaa kala muutama tunti ennen paistamista. Leikkaa fileeseen noin 3 cm  päähän päädystä viilto nahkaan saakka, mutta ei läpi. Leikkaa taas 3 cm päästä tällä kertaa nahka poikki ja avaa kala perhosen muotoon. Mausta sitruunapippurilla. Kypsennysaika riippuu kalan paksuudesta, periaatteessa pari minuuttia per puoli riittää. Paista ensin avonainen puoli alaspäin, jotta medaljonki pysyy paremmin kasassa. Medaljongit voi paistaa myös pannulla taikka uunissa.



Keitetty parsa ja helppo hollandaisekastike
Ohje Pirkka 

4 annosta

n. 1 kg vihreää tai valkoista parsaa
vettä
suolaa

Hollandaisekastike
3 keltuaista
150 g meijerivoita
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria rouhittuna
1 rkl sitruunanmehua

Kuori valkoisen parsan pintakerros pois terävällä perunankuorimaveitsellä. Aloita kuoriminen varovasti nupun alapuolelta ja kuori tyveen päin, sillä parsa katkeaa herkästi. Vihreästä parsasta tarvitsee kuoria vain varren alaosa.

Leikkaa kuivuneesta tyvestä pari senttiä, jotta leikkauspinnasta tulee mehevän kostea. Pane kuoritut parsat kylmään veteen.

Parsan keittäminen: Kuumenna laakeassa kattilassa tai paistokasarissa niin paljon vettä, että se peittää parsat. Lisää suola (1 tl/l vettä). Nosta parsat kiehuvaan veteen. Keitä parsoja 4-12 minuuttia. Kypsennysaika riippuu parsan tuoreudesta ja paksuudesta. Kokeile cocktailtikulla tyvestä, milloin parsat ovat pehmeitä. Nosta parsat vedestä reikäkauhalla ja valuta hyvin.

Sulata voi kasarissa, mutta älä anna sen ruskistua. Erottele huoneenlämpöiset keltuaiset monitoimikoneen, tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Sekoita keltuaiset täysteholla.

Kuumenna voi kiehuvan kuumaksi ja kaada se koneen käydessä ohuena nauhana keltuaisten joukkoon. Jätä valkoinen sakka lisäämättä.

Lisää paksuhkoon, sileään kastikkeeseen suola, valkopippuri ja sitruunanmehu ja käytä konetta vielä hetki. Tarjoa kastike keitettyjen parsojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti