keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Köyhät ritarit, lemon curd ja ranskankerma

Meillä ei jää koskaan pullaa kuivamaan, mutta vaaleaa leipää kylläkin. Kätevä emäntä ei tietenkään heitä mitään biojätteeseen vaan paistaa perheelle herkulliset köyhät ritarit paahtiksen tms. kannikoista. Isompi pikku-ukko on etenkin tohkeissaan ritareiden ruuasta.

Safkaa-kirja neuvoi mättämään kotikutoista lemon curdia eli sitruunavoita tai tahnaa sekä ranskankermaa ritareiden kylkeen. Lemon curdin helpon ohjeen olen saanut jo aiemmin täältä ja hyväksi havainnut. Olen unohtanut joka kerta sen ranskankerman jääkaappiin, ehkä jo ensi kerralla muistan ottaa sen esiin. Onneksi niissä on aika pitkät päiväykset.





Köyhät ritarit
 
(ohje Safkaa)
 
6 ronskia viipaletta eilistä vaaleaa leipää
1 muna
2 dl punaista maitoa
1 dl kermaa
ripaus suolaa
voita paistamiseen
Sekoita muna, maito, kerma ja suola keskenään. Kuumenna pannulla kunnon nokare voita. Upota leipäviipaleet munamaitoon ja puristele niitä hellästi, jotta neste imeytyy niihin kunnolla. Nosta leipäviipaleet pannulle kaksi kerrallaan, kun voi alkaa ruskistua ja voi ei enää kuohu. Paista leipiä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat pinnalta rapeita, mutta sisus on yhä mehevä.
 
LEMON CURD
 
4 dl tomusokeria
2 luomusitruunan kuori
1 dl vastapuristettua sitruunamehua
2 kananmunaa
75 g voita

Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuoret. Sekoita kattilassa tomusokeri, sitruunamehu, kuoriraaste ja munat. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa pikaisesti. Säädä lieden lämpötilaa pienemmäksi ja jatka sekoittelua, kunnes seos sakenee. Ota kattila liedeltä ja lisää rasva. Sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut ja sekoittunut tahnaan. Siivilöi tahna ja kaada purkkeihin. Säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti