lauantai 31. elokuuta 2013

Focaccia

Olin jostakin syystä unohtanut focaccian pitkäksi aikaa, kunnes Kanelia ja kardemummaa -blogi muistutti minua tämän leivän olemassaolosta. Ohjeesta poiketen teen aina vain yhden peltileivän, alla alkuperäinen kahden pienenmmän leivän ohje.  Focacciaa helpompaa leipää ei taida ollakaan. Tämä versio on tehty vallan pelkästään täysjyvävehnäjauhoista (Sunnuntain) ja toimi yllättävän hyvin. Eli ei maistunut ihan pelkästään terveelliseltä. Väliin mätin päivälliseltä jäänyt salaatti ja paahtopaistia ja herkkuiltapala oli valmis.








FOCACCIA, perusohje

2 LEIPÄÄ

25 g (1/2 palaa) tuorehiivaa
3 dl haaleaa vettä
2 rkl siirappia tai hunajaa
1/2 rkl hyvälaatuista suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl hiivaleipäjauhoja
noin 5 dl vehnäjauhoja


Päälle:
oliiviöljyä
sormisuolaa
JA
punasipulirenkaita
TAI
5 oksaa tuoretta rosmariinia, oliiviöljyä, sormisuolaa (parmesaania raastettuna)


1. Murenna hiiva kulhoon ja lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi sekä siirappi ja suola. Sekoita kunnes hiiva liettyy. Lisää joukkoon oliiviöljy.
2. Lisää vähän kerrallaan sekoittaen jauhot ja alusta taikina.
3. Kohota taikinaa kulhossa leivinliinalla peitettynä noin 45 minuuttia tai kunnes se on kooltaan noin kaksinkertainen.
4. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
5. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle, jaa kahdeksi yhtä suureksi palaksi, vaivaa ja pyöritä palloiksi. Taputa ne sen jälkeen noin 1 1/2 cm paksuiksi levyiksi uunipellille leivinpaperin päälle.
6. Kohota leivät kaksinkertaiseksi leivinliinan alla.
7. Paina sormillasi leipien pintaan pieniä, syviä kuoppia. Valuta niiden päälle oliiviöljyä ja ripota päälle sormisuolaa sekä valitsemasi "mausteet": viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Rosmariinifocacciaa varten murskaa rosmariinilehdet huhmaressa, lisää joukkoon oliiviöljyä ja sormisuolaa. Levitä rosmariiniöjy leivän pinnalle. Voit halutessasi lisätä päälle vielä parmesaaniraastetta.
8. Kypsennä leipiä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

2 kommenttia:

  1. Taas piti harppoa monta postausta kerralla. Ihania juttuja, nam! Jotenkin tulee nyt vähän välteltyä näitä ruokapostauksia, kun sivulta poistuu aina kuola valuen ja sitä samaa kuivaa keksiä puputtaen...

    Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se sun dietti on kyllä tylsä. Mutta onneksi focaccia on sallittujen listalla =)

      Poista