sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Puolukka-marenkipiirakka

Kokoonnuimme eilen naisjoukolla käsitöiden pariin. Tarjosin Kaneli ja kardemumma -blogin   taannoin esittelemää puolukka-marenkipiirakkaa. Tämän piirakan kohdalla eivät ylistyssanat riitä, makuyhdistelmä on yksinkertaisesti ihana.  Piirakka on näyttävä ja raikas tarjottava, joka sopii hienosti näin joulunaikaan ja joulupöytään. Alkuperäisessä ohjeessa marenki ruskistetaan kuumassa uunissa, minulta ruskitus onnistui paremmin grillivastuksen alla.  Piiras on parhaimmillaan tuoreena, mutta sen voi valmistaa marenkia vaille valmiiksi edellisenä päivänä.

























Puolukka-marenkipiirakka

Pohja:
150 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
3 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl leivinjauhetta

Päälle:
4 dl puolukoita 
3 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria

Pinnalle:
3 valkuaista
1 1/2 dl sokeria


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen margariini ja sokeri. Lisää keltuaiset voimakkaasti vatkaten.Sekoita keskenään jauhot, mantelirouhe ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos muiden aineiden joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä irtoreunaisen piirasvuoan (24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Voit myös käyttää tavallista piirasvuokaa.

Sekoita keskenään marjat, perunajauho ja sokeri. Kaada seos taikinan päälle vuokaan. Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.

Pinnan marenkia varten muista, että valkuaisten joukossa EI SAA olla yhtään keltuaista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Levitä lusikalla / pursota marenki marjojen päälle ja käytä piirakka grillivastuksen alla kunnes marenki on saanut vähän väriä. Vahdi ettei marenki pala.

Jäähdytä (ja mahdollisuuksien mukaan myös säilytä) marenkipiirakka huoneenlämmössä. Näin marenki pysyy rapeana. 

5 kommenttia:

  1. Ooh, täällähän on tutun näköisiä leivonnaisia! Tämä on tosiaan yksi parhaista löydöistä tänä syksynä, mietin joskos jouluksi kokeilisi vielä karpaloilla...

    Ai niin, kuvia koruista kiitos!:)

    VastaaPoista
  2. Kopioinnin jalo taito =) Mutta tosiaan ohje on ihan nappi ja varmasti pelittää karpaloillakin!

    VastaaPoista
  3. Vastavierailulla :) Blogisi on täynnä ihania herkkuja, joita pitää kyllä päästä testaamaan, nam!

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. Hauskaa, että tämä maistuu muillekin kuin minulle =)

      Poista